om museet

TANDBORSTMUSEET: bygger på Gabriel och Galina Ugglas privata samlingar och drivs ideellt.


SAMLINGARNA: är uppdelad i sju kategorier och här visar vi knappt 500 st.


BARNENS SIDOR: ska uppmuntra barn att sköta sina tänder och att inte vara rädda för tanddoktorn.


TANDBORSTMUSEETS VÄNNER: är en vänkrets för dem som uppskattar det vi gör och gärna hjälper till att sprida kunskap om oss.


Vi hoppas att du kommenterar museet enligt principen: ”beröm, gör oss glada, kritik gör oss kloka”.


Samlingarna spänner över kulturhistoria, teknikhistoria, humor, nostalgi samt vår kärlek till ett litet livsviktigt redskap som vanligtvis lever sitt liv i skymundan.

Gabriel och Galina Uggla

2001 blev vi omnämnda i Guinness book of world records

Denna barntandborste blev starten för samlandet. 

och dess historia

Tandläkarhögskolan försvann en påse med några av våra främsta rariteter. Det knäckte oss och vi tog hela samlingen och packade ner den i tolv banankartonger. Där låg borstarna i närmare femton år och tog plats.

   Hösten 2022 öppnade vi en kartong och insåg vilken otrolig mängd otroliga borstar vi hade, köpte ett gigantiskt bord och gick igenom samlingen. Vi har nu packat upp, rengjort, sorterat, fotograferat, bildbehandlat och klassificerat alla de mest spektakulära objekten.

1993 var jag (Gabriel) i Barcelona. I en butik hittade jag två barntandborstar i form av raketer som jag tog med hem.         Detta öppnade mina ögon för tandborstar. De flesta var ”bara” till för att borsta tänderna, medan andra var för bebisar och större barn, för djur, för reklam, galna uppfinningar och vacker design. Jag köpte sporadiskt men först då jag köpt ca 200 insåg jag att jag blivit en samlare.

   1994 träffade jag Galina som föll för tandborstidén. Galina har fantastiska ögon. Hon kan gå in i en leksaksaffär och skanna den: ”Gabriel, ser du Barbietandborsten där inne i hörnet”.

   På en resa till Manchester köpte vi 80 tandborstar och hade knappt pengar kvar till mat. Vi startade ett tandborstmuseum på nätet med vår internationella adress www.toothbrushmuseum.com som 1997 hade fler bilder än Louvren och 2001 blev vi omnämnda i ”Guinness book of world records” som innehavare av världens största samling tandborstar.         Samlandet fortsatte, vi fick donationer av goda vänner, Jönköpings museum, Te-Pe, Colgate mm och hade 1045 st unika och hinkvis med dubbletter. Under en utställning i entrén till