tandborstmuseet

är ett museum för tandborstar som objekt och lite om oral hygien. Tänderna är viktigare än vad många tror, inte bara till att tugga med eller att visa då vi ler utan den makalöst förbättrade tandhälsan har också starkt bidragit till vår ökade livslängd. Nedan har vi vågat oss på att titta lite på tandborstning.

goda vanor skapas tidigt och räcker länge

Mamma, pappa, mormor, morfar, farmor, farfar, storasyster, storebror och alla ni andra som ska hjälpa till att visa babyn, barnet hur man sköter tandborstningen och ständigt påminna… Det är inte så svårt. Skapa en vana att borsta tänderna på morgonen och innan läggdags. Det finns mängder av tandborstar att välja mellan, de allra flesta är bra. Välj en mjuk, storlek efter mun och antal tänder, välj en tandkräm anpassad för barn och lägg en liten droppe tandkräm på borsten. Lär barnet spotta ut tandkrämen (spotta kan vara roligt) men sväljs det mesta i början så gör det ingen skada.

   Skicka oss en bild av tandborstningen till vår Facebooksida och den kan komma in i Hall of Fame, avdelningen för ”Unga hjältar”.

   Inför första besöket hos tanddoktorn kan barn känna oro. Det finns tandläkare specialiserade för att ta hand om barn. Skicka oss en bild från besöket till vår Facebooksida och den kan komma in i Hall of Fame, avdelningen för ”Modiga hjältar”.

   Då det var dags för nya tänder fick barnet förr en slant av tandfen. idag får barn som är med i tandborstmuseets vänner en liten present från oss efter första tappade tanden och får vi en bild av barnet med lucka efter den tappade tanden hänger vi in den i Hall of Fame, avdelningen för

”Stora Hjältar”

Om du vill kan du lägga två cm tandkräm på tandborsten, borsta i två minuter två gånger om dagen, men det är med all sannolikhet en pedagogisk skröna. Söker man regler från andra länder hittar man helt andra rekommendationer.

   Vårt förslag är: välj en tandkräm med fluor (fluorid). Fluoriden har en förebyggande verkan och kan i viss mån också läka mindre skador. Välj barntandkräm till barnen och vanlig tandkräm till vuxna. Lägg en droppe på barnets borste och det du tycker är bekvämt på din egen och borsta till dess du har rengjort tänderna. Använd gärna tandtråd och/eller en mellanrumsborste. Gör detta morgon och kväll.

   Är du osäker på resultatet så gör tandtrådsprovet. Det finns också tabletter som färgar kvarvarande plack. Då ser du vad du missat. Det är också klokt att då och då göra ett Granny Smith-test. Vill du veta vad proverna med tandtråd och Granny Smith är så kontakta oss.

tandborsten