En detektivhistoria
Säljaren påstod att tandborsten var en jubileumsutgåva 1913, 50 år efter Röda Korsets grundande och för att hedra Florence Nightingale som dog 1910.
En sökning på nätet förde mig till ett företag som rekommenderade den som investeringsobjekt. Den är förmodligen dyrbar. De beskrev Röda Korsets monumentala insats under andra världskriget och att det hade med tandborsten att göra.
Ingen av dessa utsagor är trovärdig.
De första tandborstarna i reklam eller PR-syfte kom först under skiftet 30/40-talet och gjordes inte 1913.
Under kriget började de nya plasterna och borst av nylontråd ersätta de gamla materialen.
Tandborsten är liten, bara 14 cm, av celluloid med svinborst, handmålad och såldes steriliserad. Det var alltså en exklusiv barntandborste och knappast en borste för sårade soldater.
En gissning är sent 1930-tal mot slutet av depressionen. Tandborsten vände sig till familjer med bättre ekonomi. Förmodligen hade någon på det amerikanska ”Red Cross” sett barnens usla munhygien och samtidigt velat bättra på kassan för de nödställda.
Den är en rar raritet och en av samlingarnas mest värdefulla.
Det finns endast ett fåtal samlare av tandborstar i världen, men det finns inte många gamla tandborstar kvar, de flesta har använts och kastas.
Samlartandborstar kan vara så nya som 90-tal men har ofta sitt värde i att de har plats i andra samlingar, någon samlar Musse Pigg, föremål från andra världskriget eller som tandborsten ovan, föremål från Röda korset.