Texten har vänligt ställts till vårt förfogande av Tekniska Museet.

tandborsten

av Peter Du Riez/Tekniska museet


I Afrika och Asien växer en buske som kallas för tandborstträdet eftersom man använt kvistar från den som tandborstar. För mer än 500 år sedan tog handelsmän med sig tandborstar från Kina till Europa. De användes då av överklassen som åt för mycket socker och fick dåliga tänder.
   På 1900-talet blev tandborsten billigare och användes av allt fler. Den första tandborsten med nylonborst började säljas 1938. Eltandborsten uppfanns i Schweiz 1954. Idag finns tandborstar i alla färger och former och våra tänder är bättre än de var för 100 år sedan.
   På Science Museum i London finns en silvertandborste med hästhår som ska ha tillhört Napoleon Bonaparte. Han sägs ha borstat sina tänder med sand och opium.
Att rengöra tänderna har alltid varit viktigt för människan. Enligt en undersökning från 2002 ansåg amerikaner att tandborsten är den viktigaste uppfinningen i historien. Byrån Pininfarina, som annars formger italienska racerbilar, har designat en tandborste – och i den lilla staden Te Pahu i Nya Zeeland har man byggt ett tandborststaket. Staketet blev uppmärksammat sedan det omnämndes i tv-serien Flight of the Conchords 2007 och hundratals färgglada tandborstar dinglar nu där från trådar i långa rader. Om man vill ha sin tandborste upphängd tillsammans med till exempel före detta premiärministern Helen Clarks tandborste ska man posta den till: The Toothbrush Bucket, 294 Limeworks Loop Road, Te Pahu, R D 5, Hamilton, Nya Zeeland.

Tuggad pinne blir borst från svin
I Egypten har arkeologerna hittat 5000 år gamla upptuggade pinnar med en fransad ände som de tror har använts som tandborstar. Träslag som till exempel arrakträdet har antiseptiska egenskaper och stärker tandemaljen. Profeten Mohammed ska ha varit en flitig användare av pinnar från ”tandborstbusken”. Till och med på sin dödsbädd ska han ha använt sin siwak, som dessa tandborstar kallades.

   De första tandborstarna som liknar de vi använder idag konstruerades i Kina redan 1498. De tillverkades av bambu eller ben och försågs med borst från vildsvin.


Dålig tandhygien ger arga regenter?
Gustav Vasa satt på den svenska tronen 1523-1560. Han är känd för sina dåliga tänder och sitt häftiga humör. Under hans tid hade man börjat smaksätta maten hos förmöget folk i Europa med socker, vilket påverkade tandhälsan. Kanske hade kung Gustav regerat annorlunda om en tandborste förebyggt hans tandvärk och häftiga humör?

   Men tandborsten omnämndes i Europa först samma år som Gustav Vasa dog, 1560. Och det skulle dröja innan den kom i allmänt bruk. På 1770-talet tillverkade den brittiske garvaren William Addis en tandborste av ben och borst. Han startade masstilverkning 1780 och ska ha gjort sig en förmögenhet. Vid denna tid började man inse att det var sockret som låg bakom karies. Tidigare hade många trott att det var tandmaskar som angrep tänderna.

   Under 1700-talets upplysningstid började vetenskaplig forskning leda fram till många nya kunskaper. Den franske kirurgen Pierre Fauchard (1678-1761) gav på 1720-talet ut en bok om tandhälsa där han påpekade sockrets roll för nedbrytning av tänder. Socker hade blivit en allt vanligare ingrediens i den europeiska maten under 1600- och 1700-talen, särskilt efter 1747 då det började raffineras ur sockerbetan som kunde odlas på nordligare breddgrader än sockerröret. Fauchard utvecklade även en tandkräm som bestod av såpa, kalk, korall, snäckskal, vatten och extrakt från såpörtsträdet. Istället för tandborste använde han en tvättsvamp.


Guld och fjädrar

I Sverige var hovtandläkaren Joël Assur i början av 1800-talet en föregångare när det gällde att sprida kunskap om hur tänderna skulle hållas rena. Han gav ut en bok där han varnade för sockrets påverkan och rekommenderade användning av tandborste och tandpasta. För att ta bort matrester föreslog Assur tandpetare av guld eller vingpennor från fåglar. Hans dotter blev Sveriges första kvinnliga tandläkare.


Dyr blir billig

Tandborsten användes främst i överklassmiljöer och tillverkades i material som silver och elfenben för att visa dess exklusivitet. Men vid 1800-talets slut och 1900-talets första årtionden började den användas av allt fler. De tillverkades mer industriellt och av billigare, mindre exklusiva material. Under 1880-talet försågs tandborstar med skaft av det nya plastmaterialet celluloid, som patenterats 1869. Varumärket nylon lanserades av företaget DuPont 1938 och redan samma år började materialet användas till tandborstar. Nylonborst visade sig vara betydligt bättre än djurborst.


El och formgivning

Det producerades allt fler elektriska hushållsartiklar under 1900-talet och eltandborsten konstruerades 1954 av Phillippe Guy E Woog i Schweiz för att användas av personer med rörelsehinder. Uppfinningen lanserades i USA 1959 och tillverkas idag av mer än 150 olika producenter över hela världen.

   Sommaren 2007 lanserades en eltandborste som gör rent tänderna med ultraljud. De senaste årtiondena är det mest tandborstens formgivning som har förändrats med töjbara skaft, tungskrapa och mjuka och hårda borstar. Även om tandborstens exklusivitet har försvunnit ses det fortfarande som statusfyllt att ha vita och friska tänder medan tandlöshet utgör ett svårt stigma för dem som drabbas av det.